Opera 9.5-alpha

Tidigare i veckan så släppte Opera en ny version, 9.5 - kodnamn Kestrel, i alpha. Den innehåller massor av förbättringar som gör att Opera återigen är den obestridligt snabbaste webbläsaren, men även ett par nya features som jag misstänker andra webbläsare kommer försöka kopiera inom ett par år.

Den mest spännande finessen är nog fritextsökningen från adressfältet i de sidor man besökt. Du vet att du läst om Paris Hilton någonstans nyligen, skriv då bara Paris och adressfältet föreslår utöver de vanliga förslagen även de sidor som innehållit ordet Paris. Jag förutspår att det här är ytterligare en spik i kistan för vanliga bokmärken, vilket gör nästa finess lite udda: Synkronisering.

Många har fastnat totalt för Opera Mini på mobiltelefoner men är rätt frustrerade över att behöva mata in adresser med telefonknapparna. Nu kan man ha samma bokmärken på hemmadatorn (eller datorerna), mobiltelefonen och kanske jobbdatorn. Än så länge är det inte så mycket som synkas, men jag gissar att det kommer växa till att omfatta betydligt mer så småningom.

Så, det var lite reklam för Opera, något den verkligen förtjänar.

Comments