Försvara sin familj

Idag skriver tidningarna om den 50-årige familjefar som knäcktes av trakasserier, tog ett hagelgevär och sköt två i gänget som trakasserade honom. En 15-åring dog, den andra, 16 år gammal, ligger på sjukhus.

Samtidigt som det naturligtvis är oacceptabelt att skjuta andra människor så kan man på något sätt förstå hur han till slut inte längre kunde hantera situationen. Tidningarna skriver att han gjort tre (enligt vissa fyra) polisanmälningar det senaste året men att det inte stoppat trakasserierna. Vad är det egentligen meningen att man ska göra om samhället inte hjälper till?

Igår natt så kom fem ungdomar på moped till gården och på något sätt blev det bråk som slutade med att en pojke var död och en 50-årig, utan tidigare straffregister, gripen misstänkt för mord. Jag blir inte förvånad om han blir dömd, men om situationen är som jag misstänker så hoppas jag åklagare och polis skäms för att de inte hjälpte honom och ger honom en relativt lindrig dom.

Samtidigt så finns det nu en familj som saknar en son. En pojke som av någon anledning fanns med i det gäng som drog runt mitt i natten och som till vissa delar tidigare var kända hos polisen. Den familjen är säkert helt förstörda nu men jag undrar vilka de tycker är mest skyldiga. Den straffmyndiga pojken, de själva för att inte ha lyckats uppfostra honom, samhället (det vill säga, de poliser, den åklagare och de på kommumens socialtjänst) som inte stoppade barnet i tid eller den 50-åriga man som tog hagelbössan och sköt honom. Alla hade de kunna göra att förloppet blivit ett annat.

Just nu finns bara förlorare. Jag hoppas att det här leder till att ett antal liv räddas i det långa loppet men det kommer vi i så fall aldrig få veta.

Comments