Screencasts

Jag håller långsamt på att bli en screencastmästare. Screencasts är när man spelar in filmer från en datorskärm oftast med tillhörande berättarröst och vid några tillfällen även en inklippt webcam-bild.

Screencasts är ett bra sätt att visa hur man gör något på en dator. Till skillnad från skrivet material så kan inget hoppas över (om man inte klipper bort något) så den som ser filmen får hela sanningen. Annars är det lätt att hoppa över steg i beskrivningar som man tycker är triviala eller ointressanta.

Så senaste veckan har jag producerat ca 1-2 timmar färdiga screencasts från kanske 4 timmar råmaterial och det har tagit kanske 20 timmar. Helt plötsligt har jag mycket större respekt för filmproducenter. Jag har klippt och fuskat och hoppats att det verkligen inte ska märkas.

Så om någon vill försöka samma sak, här är en checklista:

 • Du behöver ett screencastprogram - CamStudio är det jag använder. Det är gratis och verkar bra.

 • Välj en bra upplösning. Jag började med fullskärm och det tyckte inte mina redigeringsprogram om. Nu använder jag 768x576 vilket verkar vara ett standardformat. En fördel med att inte spela in hela skärmen är att man kan gömma saker på kanterna. En nackdel är att nya fönster inte alltid dyker upp i den inspelade delen så man måste flytta dem.

 • Stäng av allt som man orsaka ljud i bakgrunden. Telefoner, andra datorer, ...

 • Försök hitta en bra mikrofoninställning. Här har jag misslyckats men jag ska försöka förbättra det. Min laptop ger t.ex. ett 50Hz-brus om man använder headset och strömkabel samtidigt.

 • Stäng av alla flashiga saker i OS:et. Jag ställde in Windows7 att använda ett klassiskt skin. Det är för att undvika att spela in halvsuddiga saker i bakgrunden och för att många effekter ser dåliga ut efter kodning i alla fall.

 • Stäng av ClearType. ClearType är ett sätt att sätta pixlar runt text så att de ser väldigt bra ut på exakt den skärmen. Efter filmkodning och annan skärm så får man istället konstiga färgade mönster runt bokstäver. Det här missade jag.

 • Kolla ut vilka redigeringsprogram du har och hur du kan koda screencasts. Eftersom screencasts ofta är väldigt statiska så fungerar inte alltid film-inställningar bra. Jag försökte ett tag i min Adobe Premiere Elements men det programmet och jag kom inte överens alls. Kanske bra för filmer. Inte alls bra för screencasts. Till slut så gjorde jag kodningen i Windows Movie Maker. Det kan leda till problem att se filerna (WMV-filer) på icke-Windows men i alla fall Ubuntu verkar klara det bra.

 • Sätt bra shortcuts för att starta, pausa och avsluta inspelningen. Default i CamStudio är F8 och F9 (F10 för cancel recording) och det krockade med debuggern i Visual Studio. Jag fick ändra till Ctrl+F8, Ctrl+F9, ...

Det var den tekniska biten.

Den konstnärliga biten är minst lika svår.
 • FÖRBERED! Det är svårt att improvisera utan att göra misstag som man inte vill ha med på screencasten. Se till att du vet vad som kommer hända och bestäm i förväg vad du ska säga. Det är tråkigt att slänga bort ett klipp för att det blev för många Öhhh, ähhh...

 • Undvik perfektion - balans! Lite misstag ökar äktheten och hjälper den som ser filmen att förstå vilka fallgropar det finns men filmen ska i sin helhet handla om hur man gör, inte om hur man inte gör så låt misstagen vara bara en liten liten del.

 • Spela in i små snuttar (scener) och klipp ihop. På det sättet kan man undvika att behöva slänga bort mer än nödvändigt. Eller att förlora för mycket om CamStudio misslyckas. Jag försökte t.ex. spela in en hel 2-timmarspresentation i en körning (för klippning senare) och det gick inte att spara.

 • Förbered för omtagningar. Se till att du snabbt kan återställa allt till början av scenen igen. Det kan vara lite svårt med alla program som kommer ihåg senaste kommandona och försöker vara hjälpsamma men det blir så underligt annars.

Saker jag funderar på för framtiden är att spela in ljudet efteråt.

Jag kommer eventuellt redigera den här posten om jag kommer på bra saker i framtiden.

Comments